Poprawne nawożenie ma decydujące znaczenie w uprawie roślin warzywnych. Przy ustalaniu dawki azotu uwzględnia się jego wpływ na zawartość azotanów w produkcji oraz możliwość zanieczyszczenia wód gruntowych. Przy określeniu dawki N powyżej 120 kg N/ha zaleca się dzielenie jej na części. Podstawową dawkę azotu stosuje się przed siewem nasion lub sadzeniem rozsady, pozostałą zaś część N pogłównie. W uprawie roślin wrażliwych na zasolenie jednorazowa dawka N w okresie przedwegetacyjnym nie może być większa niż 100 kg N/ha na glebach lekkich oraz 150-200 kg N/ha - na glebach średnich i ciężkich. Na roślinach o mniejszej wrażliwości na glebach lekkich dopuszcza się zastosowanie jednorazowo 200 kg N/ha oraz na glebach ciężkich do 300 kg N/ha.
Największa wrażliwość na deficyt fosforu w glebie rośliny odczuwają w początkowym okresie wegetacji. Nawozy fosforowe przeważnie stosuje się przedsiewnie. Warzywa pobierają duże ilości potasu.
Dlatego trzeba zwrócić szczególną uwagę na nawożenie roślin K. Wiele warzyw bardzo dobrze i dobrze znosi obecność podwyższonej ilości chloru w roztworze glebowym. Warzywa, które ujemnie reagują na dużą zawartość chlorków można nawozić nawozami siarczanowymi. Ale trzeba pamiętać, że one są znacznie droższe i powodują zwiększenie zawartości azotanów w produkcji roślinnej. Niektóre rośliny akumulują duże ilości azotanów (warzywa liściowe, korzeniowe, kapustne). W związku z tym z nawozów potasowych lepiej zaplanować zastosowanie 60% chlorku potasu. Jeżeli warzywa źle reagują na podwyższone stężenie chlorku w glebie, natomiast gromadzą nadmierne ilości azotanów, zaleca się stosowanie wysokoprocentowej soli potasowej na kilka tygodni przed siewem. Nawożenie potasem stosuje się zazwyczaj jesienią, co pozwala na dokładne wymieszanie K z glebą oraz wypłukanie chlorku do niżej położonych warstw gleby. W przypadku wysokich dawek potasu (przekraczających 150 kg K2O/ha) zaleca się podział dawki na jesienną przed orką przedzimową oraz wiosenną przed siewem.
Orientacyjne dawki N, P, K w uprawie roślin warzywnych (E. Szwonek, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa):
Gatunek | N | P2O5 | K2O |
---|---|---|---|
Kapusta brukselska | 150-200 | 70-120 | 200-250 |
Kalafior | 150-250 | 70-90 | 200-240 |
Kapusta biała wczesna | 90-100 | 70-80 | 200-240 |
Kapusta biała późna | 150-200 | 90-100 | 240-300 |
Ogórek | 100-120 | 70-80 | 200-250 |
Marchew wczesna | 80-130 | 60-70 | 180-230 |
Marchew późna | 140-200 | 70-80 | 200-270 |
Pietruszka | 80-150 | 50-60 | 180-250 |
Por | 100-160 | 60-90 | 130-180 |
Cebula | 100-140 | 70-80 | 150-200 |
Pomidor | 80-150 | 50-70 | 140-190 |
Seler | 150-200 | 50-100 | 190-300 |
Bób | 50-60 | 60-80 | 130-160 |
Fasola szparagowa | 30-50 | 60-80 | 140-160 |
Przetwarzamy dane następujących osób:
W trosce o bezpieczeństwo powierzonych nam danych osobowych opracowaliśmy wewnętrzne procedury i zalecenia, które mają zapobiec udostępnieniu danych osobom nieupoważnionym. Kontrolujemy ich wykonywanie i stale sprawdzamy ich zgodność z odpowiednimi aktami prawnymi - Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktami wykonawczymi do ustaw i aktami prawa wspólnotowego WE oraz wytycznymi Europejskiej Rady Ochrony Danych.
Jedynie upoważnieni pracownicy Aurepio-Kalij Sp. z o.o. oraz osoby zajmujące się obsługą Serwisu mają bezpośredni dostęp do danych osobowych użytkowników Serwisu. Osoby upoważnione zobowiązane są do zachowania tych danych w ścisłej tajemnicy i uniemożliwienia dostępu do nich podmiotom nieuprawnionym.
Państwa dane osobowe nie będą przekazywane innym podmiotom z wyjątkiem:
Przetwarzamy dane osobowe w następujących celach:
Mają Państwo prawo do:
Jeśli uznają Państwo, że przetwarzamy Państwa dane osobowe niezgodnie z przepisami, przysługuje Państwu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.