Potas a organizm

Potas zajmuje, po wapniu i fosforze, trzecie miejsce pod względem zawartości w organizmie człowieka. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzi i zwierząt. Niemal cały potas ustrojowy znajduje się w komórkach.

Rola potasu:

  • wspomaga trawienie,
  • poprawia jasność myślenia (pomaga dostarczyć tlen do mózgu),
  • wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • bierze udział w transportowaniu dwutlenku węgla przez czerwone ciałka krwi,
  • jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni,
  • reguluje równowagę wodną organizmu,
  • pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii,
  • stabilizuje wewnętrzna strukturę komórek,
  • odgrywa ważną rolę przy regulacji rytmu serca,
  • wpływa na równowagę kwasowo –zasadową,
  • wraz z sodem reguluje gospodarkę sodowo-wapniową,
  • jest niezbędny do zachowania bilansu wody i syntezowania białek,
  • wzmacnia działanie enzymów kontrolujących wytwarzanie energii,
  • utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne.

Niedobór potasu:

Do niedoboru potasu może dojść u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi np. z nadciśnieniem, które stosują środki moczopędne oraz leki nasercowe. Do stanów braku potasu w organizmie dochodzi również wtedy, gdy występuje nadmierna jego utrata przez przewód pokarmowy (np. długotrwałe wymioty, biegunka), nerki (niewydolność krążenia, niektóre choroby nerek, cukrzyca). Niedobór potasu występuje również przy marskości wątroby i alkoholiźmie. Innym czynnikiem powodującym również straty potasu jest np. stres.

Objawy niedoboru potasu:

  • uczucie znużenia,
  • zaburzenia koncentracji,
  • nerwowość,
  • problemy ze snem,
  • utrata apetytu,
  • skurcze jelit,
  • nieregularne bicie serca,
  • bóle głowy,
  • dolegliwości mięśniowe,
  • pobudzenie,
  • osłabienie, omdlenia
  • trądzik u dorastającej młodzieży,
  • wydłużony czas gojenia się ran,
  • zaparcia,
  • nadmierna suchość skóry,
  • zaburzenia zachowania,
  • spowolniona reakcja na bodźce.

Nadmiar potasu

Nadmiar potasu to zjawisko bardzo rzadkie. Spotkać je można w zaawansowanych chorobach nerek prowadzących do ich niewydolności, lub najczęściej – w wyniku przedawkowania potasu stosowanego jako suplementacja. Nie jest możliwe przedawkowanie potasu spożywanego w formie produktów naturalnych.

Zalecane normy dietetyczne potasu dla różnych grup ludności*
Grupy ludności Potas - zalecane normy dietetyczne
[g / dzień]
Dzieci 1-3 lat 3,0
Dzieci 4-8 lat 3,8
Chłopcy 9-13 lat 4,5
Młodzież męska 14-18 lat 4,7
Mężczyźni 19-30 lat 4,7
Mężczyźni 31-50 lat 4,7
Mężczyźni 50-70 lat 4,7
Mężczyźni powyżej 70 lat 4,7
Dziewczęta 9-13 lat 4,7
Młodzież żeńska 14-18 lat 4,7
Kobiety 19-30 lat 4,7
Kobiety 31-50 lat 4,7
Kobiety 50-70 lat 4,7
Kobiety powyżej 70 lat 4,7
Kobiety ciężarne do 18 lat 4,7
Kobiety ciężarne 19-50 lat 4,7
Kobiety karmiące do 18 lat 4,5
Kobiety karmiące 19-50 lat 4,7

* według Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA

Źródła potasu w diecie człowieka

Potas to naturalny składnik większości produktów spożywczych. Jego najważniejszymi źródłami są warzywa i owoce.

Potas występuje w następujących produktach spożywczych:

  • w produktach zbożowych takich jak kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane, pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo chrupkie, chleb pumpernikiel,
  • w warzywach takich jak ziemniaki, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, koperek zielony, pomidory, szpinak, bób, botwinka (boćwina), chrzan, groszek zielony, kalarepa, pietruszka, grzyby,
  • w owocach takich jak agrest, banany, brzoskwinie, morele, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, winogrona, ananasy, suszone owoce, soki i koncentraty owocowe,
  • w mięsie i jego przetworach,
  • w mleku sproszkowanym zagęszczonym,
  • w suchych nasionach roślin strączkowych,
  • w rybach,
  • w wyrobach cukierniczych jak kakao, czekolada, chałwa, orzechy, rodzynki, makowiec.
Zawartość potasu w wybranych produktach spożywczych
Żródło Porcja 100g Zawartość [mg]
Suszone morele 14 sztuk 1666
Suszone rodzynki dwie garści 833
Migdały opakowanie 778
Awokado jedna trzecia owocu 600
Mięso z indyka mała pierś 460
Banan pół owocu 395
Melon mały plaster 382
Łosoś pół filetu 371
Ziemniaki 2 sztuki 357
Szpinak gotowany 2 filiżanki 345
Szparagi garść 300
Kiwi 1 owoc 290
Pomidory 2 sztuki 282
Grejpfrut 1 owoc 277


Ciekawostki

Pokarmy zawierające sód i potas w proporcji powyżej 1:20 dość skutecznie usuwają wodę z organizmu. Do produktów z najkorzystniejszą relacją należą: banany, wiśnie, mandarynki, pszenica, owies, gruszki, cytryny.

Przyjmowanie pokarmów zawierających potas obniża ciśnienie krwi. Spożywanie produktów bogatych w potas jest polecane osobom z nadciśnieniem, szczególnie tym, które nie potrafią sobie odmówić dodawania do potraw dużych ilości soli.

Gotowanie warzyw w wodzie powoduje znacznie większe straty potasu niż gotowanie na parze. Ziemniaki gotowane w wodzie tracą do 50% potasu, podczas gdy gotowane na parze nieco poniżej 6%.

Długotrwały wysiłek fizyczny zmniejsza zawartość potasu w mięśniach, dlatego osoby uprawiające sport muszą uzupełniać zasoby ustrojowe tego pierwiastka.

W zatruciach pokarmowych, w celu szybkiego pokrycia strat potasu nie zaleca się spożywania produktów zawierających potas. Należy pić niegazowaną wodę mineralną, niesłodzoną lub lekko słodzoną herbatę lub rozcieńczone soki owocowe.

 


Uprzejmie informujemy, że strona korzysta z plików cookie. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak używamy plików cookie i jak zmienić ustawienia plików cookie, jeśli nie chcesz by były zapisywane na Twoim komputerze, zapoznaj się z naszą Polityką plików cookies. Kontynuując korzystanie z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Jednocześnie chcielibyśmy poinformować o tym, że od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie przetwarzaniem danych osobowych (RODO), klauzula informacyjna dostępna jest tutaj
Polityka przetwarzania danych osobowych w serwisie www.aurepio-kalij.pl w nawiązaniu do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (RODO).
1. Czyje dane przetwarzamy?

Przetwarzamy dane następujących osób:

  • Osób zatrudnionych w podmiotach będących kontrahentami firmy Aurepio-Kalij Sp. z o.o. oraz osób reprezentujących podmioty będące kontrahentami firmy Aurepio-Kalij Sp. z o.o.;
  • Pracowników firmy Aurepio-Kalij Sp. z o.o.;
  • Pozostałych interesariuszy w jakikolwiek sposób związanych z Aurepio-Kalij Sp. z o.o.;
  • Użytkowników serwisu internetowego AUREPIO-KALIJ.PL (dalej Serwis), którzy skorzystali z Formularza kontaktowego i podali swoje dane osobowe.

2. Jakie dane przetwarzamy?

  • Imię i nazwisko, firma, adres prowadzenia działalności gospodarczej, adres korespondencyjny; /li>
  • Numery w określonych oficjalnych rejestrach (m.in. NIP, REGON, PESEL, itp.);
  • Dane kontaktowe – m.in.: adres e-mail, nr telefonu;
  • Stanowisko lub pełnione przez Państwo funkcje w ramach Państwa organizacji;
  • Inne dane takie jak m.in.: nr rachunku bankowego, wykształcenie, tytuł zawodowy, itp.;
  • Państwa dane zbierane z publicznie dostępnych źródeł, takich jak rejestry przedsiębiorców CEIDG, KRS.

3. Kto jest administratorem Państwa danych osobowych?
Administratorem Państwa danych osobowych jest Aurepio-Kalij Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, Aleja Jana Pawła II nr 11, 00-828 Warszawa, zarejestrowana pod numerem KRS: 0000354503, NIP: 527-26-26-360, REGON: 142296306.
4. Bezpieczeństwo danych osobowych

W trosce o bezpieczeństwo powierzonych nam danych osobowych opracowaliśmy wewnętrzne procedury i zalecenia, które mają zapobiec udostępnieniu danych osobom nieupoważnionym. Kontrolujemy ich wykonywanie i stale sprawdzamy ich zgodność z odpowiednimi aktami prawnymi - Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktami wykonawczymi do ustaw i aktami prawa wspólnotowego WE oraz wytycznymi Europejskiej Rady Ochrony Danych.

Jedynie upoważnieni pracownicy Aurepio-Kalij Sp. z o.o. oraz osoby zajmujące się obsługą Serwisu mają bezpośredni dostęp do danych osobowych użytkowników Serwisu. Osoby upoważnione zobowiązane są do zachowania tych danych w ścisłej tajemnicy i uniemożliwienia dostępu do nich podmiotom nieuprawnionym.

5. Komu możemy przekazać Państwa dane osobowe?

Państwa dane osobowe nie będą przekazywane innym podmiotom z wyjątkiem:

  • Dane mogą być przekazane do przetwarzania spółce Aurepio Sp. z o.o.;
  • Dane mogą być powierzone do przetwarzania dostawcom usług informatycznych realizowanych na rzecz Aurepio-Kalij Sp. z o.o.;
  • Dane mogą zostać przekazane organom administracji publicznej na ich żądanie zgodnie z obowiązującymi prawem.

6. W jakim celu i na jakiej podstawie będziemy przetwarzać Państwa dane osobowe?

Przetwarzamy dane osobowe w następujących celach:

  • Niezbędnych dla wypełnienia zobowiązań umownych Spółki wobec Państwa lub dla wypełnienia czynności przed zawarciem umowy z Państwem;
  • Niezbędnych dla wywiązania się z naszych obowiązków prawnych lub wprost nakazanych nam przez przepis prawa;
  • Niezbędnych dla realizacji prawnie uzasadnionych interesów Spółki (art., 6 ust, 1 lit. f) RODO) takich jak m.in.: umożliwienie przedstawicielom Spółki kontaktu z Państwem, zapobieganie działalności przestępczej, weryfikacja kontrahentów w publicznych rejestrach, cele marketingowe oraz analityczne;
  • Obsługi wiadomości przekazywanych nam poprzez formularz kontaktowy - każdorazowo za zgodą na przetwarzanie danych osobowych (na podstawie art. 6 ust. 1. lit. a) RODO);

7. Jakie mają Państwo prawa w stosunku do Państwa danych osobowych?`

Mają Państwo prawo do:

  • Żądania dostępu do Państwa danych osobowych;
  • Żądania sprostowania Państwa danych osobowych;
  • Żądania usunięcia Państwa danych osobowych lub ograniczenia ich przetwarzania;
  • Zgłoszenia sprzeciwu odnośnie przetwarzania Państwa danych osobowych;
  • Żądania ograniczenia przetwarzania Państwa danych osobowych;
  • Żądania przeniesienia Państwa danych osobowych;
  • Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, co nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania Państwa danych osobowych przez Aurepio-Kalij Sp. z o.o., którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Jeśli uznają Państwo, że przetwarzamy Państwa dane osobowe niezgodnie z przepisami, przysługuje Państwu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

8. Jak długo będziemy przetwarzać Państwa dane osobowe?
Państwa dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak długo Aurepio-Kalij Sp. z o.o. będzie ich potrzebować do celów, dla których zostały zebrane. Dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania zgody na ich przetwarzanie, stwierdzenia ich nieaktualności przez Administratora, wygaśnięcia lub zrealizowania celu, dla którego zostały zebrane lub wygaśnięcia ewentualnych roszczeń osób, których dane dotyczą.
9. Więcej informacji?
Zależy nam, by powierzone nam przez Państwa dane osobowe były bezpieczne i przechowywane zgodnie z prawem oraz wysokimi standardami ochrony danych. Jeśli chcecie Państwo uzyskać więcej informacji o tym, jak chronimy dane osobowe, prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką Plików Cookies.
FORMULARZ KONTAKTOWY - PRZETWARZANIE DANYCH
FORMULARZ KONTAKTOWY