Potas zajmuje, po wapniu i fosforze, trzecie miejsce pod względem zawartości w organizmie człowieka. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzi i zwierząt. Niemal cały potas ustrojowy znajduje się w komórkach.
Rola potasu:
Niedobór potasu:
Do niedoboru potasu może dojść u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi np. z nadciśnieniem, które stosują środki moczopędne oraz leki nasercowe. Do stanów braku potasu w organizmie dochodzi również wtedy, gdy występuje nadmierna jego utrata przez przewód pokarmowy (np. długotrwałe wymioty, biegunka), nerki (niewydolność krążenia, niektóre choroby nerek, cukrzyca). Niedobór potasu występuje również przy marskości wątroby i alkoholiźmie. Innym czynnikiem powodującym również straty potasu jest np. stres.
Objawy niedoboru potasu:
Nadmiar potasu
Nadmiar potasu to zjawisko bardzo rzadkie. Spotkać je można w zaawansowanych chorobach nerek prowadzących do ich niewydolności, lub najczęściej – w wyniku przedawkowania potasu stosowanego jako suplementacja. Nie jest możliwe przedawkowanie potasu spożywanego w formie produktów naturalnych.
Zalecane normy dietetyczne potasu dla różnych grup ludności* | |
---|---|
Grupy ludności | Potas - zalecane normy dietetyczne [g / dzień] |
Dzieci 1-3 lat | 3,0 |
Dzieci 4-8 lat | 3,8 |
Chłopcy 9-13 lat | 4,5 |
Młodzież męska 14-18 lat | 4,7 |
Mężczyźni 19-30 lat | 4,7 |
Mężczyźni 31-50 lat | 4,7 |
Mężczyźni 50-70 lat | 4,7 |
Mężczyźni powyżej 70 lat | 4,7 |
Dziewczęta 9-13 lat | 4,7 |
Młodzież żeńska 14-18 lat | 4,7 |
Kobiety 19-30 lat | 4,7 |
Kobiety 31-50 lat | 4,7 |
Kobiety 50-70 lat | 4,7 |
Kobiety powyżej 70 lat | 4,7 |
Kobiety ciężarne do 18 lat | 4,7 |
Kobiety ciężarne 19-50 lat | 4,7 |
Kobiety karmiące do 18 lat | 4,5 |
Kobiety karmiące 19-50 lat | 4,7 |
* według Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA
Źródła potasu w diecie człowieka
Potas to naturalny składnik większości produktów spożywczych. Jego najważniejszymi źródłami są warzywa i owoce.
Potas występuje w następujących produktach spożywczych:
Zawartość potasu w wybranych produktach spożywczych | ||
---|---|---|
Żródło | Porcja 100g | Zawartość [mg] |
Suszone morele | 14 sztuk | 1666 |
Suszone rodzynki | dwie garści | 833 |
Migdały | opakowanie | 778 |
Awokado | jedna trzecia owocu | 600 |
Mięso z indyka | mała pierś | 460 |
Banan | pół owocu | 395 |
Melon | mały plaster | 382 |
Łosoś | pół filetu | 371 |
Ziemniaki | 2 sztuki | 357 |
Szpinak gotowany | 2 filiżanki | 345 |
Szparagi | garść | 300 |
Kiwi | 1 owoc | 290 |
Pomidory | 2 sztuki | 282 |
Grejpfrut | 1 owoc | 277 |
Ciekawostki
Pokarmy zawierające sód i potas w proporcji powyżej 1:20 dość skutecznie usuwają wodę z organizmu. Do produktów z najkorzystniejszą relacją należą: banany, wiśnie, mandarynki, pszenica, owies, gruszki, cytryny.
Przyjmowanie pokarmów zawierających potas obniża ciśnienie krwi. Spożywanie produktów bogatych w potas jest polecane osobom z nadciśnieniem, szczególnie tym, które nie potrafią sobie odmówić dodawania do potraw dużych ilości soli.
Gotowanie warzyw w wodzie powoduje znacznie większe straty potasu niż gotowanie na parze. Ziemniaki gotowane w wodzie tracą do 50% potasu, podczas gdy gotowane na parze nieco poniżej 6%.
Długotrwały wysiłek fizyczny zmniejsza zawartość potasu w mięśniach, dlatego osoby uprawiające sport muszą uzupełniać zasoby ustrojowe tego pierwiastka.
W zatruciach pokarmowych, w celu szybkiego pokrycia strat potasu nie zaleca się spożywania produktów zawierających potas. Należy pić niegazowaną wodę mineralną, niesłodzoną lub lekko słodzoną herbatę lub rozcieńczone soki owocowe.
Przetwarzamy dane następujących osób:
W trosce o bezpieczeństwo powierzonych nam danych osobowych opracowaliśmy wewnętrzne procedury i zalecenia, które mają zapobiec udostępnieniu danych osobom nieupoważnionym. Kontrolujemy ich wykonywanie i stale sprawdzamy ich zgodność z odpowiednimi aktami prawnymi - Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktami wykonawczymi do ustaw i aktami prawa wspólnotowego WE oraz wytycznymi Europejskiej Rady Ochrony Danych.
Jedynie upoważnieni pracownicy Aurepio-Kalij Sp. z o.o. oraz osoby zajmujące się obsługą Serwisu mają bezpośredni dostęp do danych osobowych użytkowników Serwisu. Osoby upoważnione zobowiązane są do zachowania tych danych w ścisłej tajemnicy i uniemożliwienia dostępu do nich podmiotom nieuprawnionym.
Państwa dane osobowe nie będą przekazywane innym podmiotom z wyjątkiem:
Przetwarzamy dane osobowe w następujących celach:
Mają Państwo prawo do:
Jeśli uznają Państwo, że przetwarzamy Państwa dane osobowe niezgodnie z przepisami, przysługuje Państwu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.