›   ›  Źródła potasu w diecie człowieka

Źródła potasu w diecie człowieka

Potas to naturalny składnik większości produktów spożywczych. Jego najważniejszymi źródłami są warzywa i owoce.

 

Potas występuje w następujących produktach spożywczych:

  • w produktach zbożowych takich jak kasza gryczana, jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane, pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo chrupkie, chleb pumpernikiel,
  • w warzywach takich jak ziemniaki, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, koperek zielony, pomidory, szpinak, bób, botwinka (boćwina), chrzan, groszek zielony, kalarepa, pietruszka, grzyby,
  • w owocach takich jak agrest, banany, brzoskwinie, morele, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, winogrona, ananasy, suszone owoce, soki i koncentraty owocowe,
  • w mięsie i jego przetworach,
  • w mleku sproszkowanym zagęszczonym,
  • w suchych nasionach roślin strączkowych,
  • w rybach,
  • w wyrobach cukierniczych jak kakao, czekolada, chałwa, orzechy, rodzynki, makowiec.
     
Zawartość potasu w wybranych produktach spożywczych
Żródło Porcja 100g Zawartość [mg]
Suszone morele 14 sztuk 1666
Suszone rodzynki dwie garści 833
Migdały opakowanie 778
Awokado jedna trzecia owocu 600
Mięso z indyka mała pierś 460
Banan pół owocu 395
Melon mały plaster 382
Łosoś pół filetu 371
Ziemniaki 2 sztuki 357
Szpinak gotowany 2 filiżanki 345
Szparagi garść 300
Kiwi 1 owoc 290
Pomidory 2 sztuki 282
Grejpfrut 1 owoc 277
 
 
 
 
« wstecz