›   ›  Potas a organizm człowieka

Potas a organizm człowieka

Potas zajmuje, po wapniu i fosforze, trzecie miejsce pod względem zawartości w organizmie człowieka. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzi i zwierząt. Niemal cały potas ustrojowy znajduje się w komórkach.
 

Rola potasu:

  • wspomaga trawienie,
  • poprawia jasność myślenia (pomaga dostarczyć tlen do mózgu),
  • wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • bierze udział w transportowaniu dwutlenku węgla przez czerwone ciałka krwi,
  • jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni,
  • reguluje równowagę wodną organizmu,
  • pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii,
  • stabilizuje wewnętrzna strukturę komórek,
  • odgrywa ważną rolę przy regulacji rytmu serca,
  • wpływa na równowagę kwasowo –zasadową,
  • wraz z sodem reguluje gospodarkę sodowo-wapniową,
  • jest niezbędny do zachowania bilansu wody i syntezowania białek,
  • wzmacnia działanie enzymów kontrolujących wytwarzanie energii,
  • utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne.


Niedobór potasu:

Do niedoboru potasu może dojść u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi np. z nadciśnieniem, które stosują środki moczopędne oraz leki nasercowe. Do stanów braku potasu w organizmie dochodzi również wtedy, gdy występuje nadmierna jego utrata przez przewód pokarmowy (np. długotrwałe wymioty, biegunka), nerki (niewydolność krążenia, niektóre choroby nerek, cukrzyca). Niedobór potasu występuje również przy marskości wątroby i alkoholiźmie. Innym czynnikiem powodującym również straty potasu jest np. stres.


Objawy niedoboru potasu:

  • uczucie znużenia,
  • zaburzenia koncentracji,
  • nerwowość,
  • problemy ze snem,
  • utrata apetytu,
  • skurcze jelit,
  • nieregularne bicie serca,
  • bóle głowy,
  • dolegliwości mięśniowe,
  • pobudzenie,
  • osłabienie, omdlenia
  • trądzik u dorastającej młodzieży,
  • wydłużony czas gojenia się ran,
  • zaparcia,
  • nadmierna suchość skóry,
  • zaburzenia zachowania,
  • spowolniona reakcja na bodźce.


Nadmiar potasu

Nadmiar potasu to zjawisko bardzo rzadkie. Spotkać je można w zaawansowanych chorobach nerek prowadzących do ich niewydolności, lub najczęściej – w wyniku przedawkowania potasu stosowanego jako suplementacja. Nie jest możliwe przedawkowanie potasu spożywanego w formie produktów naturalnych.

 

Zalecane normy dietetyczne potasu dla różnych grup ludności*
Grupy ludności Potas
Zalecane normy dietetyczne
[g / dzień]
Dzieci 1-3 lat 3,0
Dzieci 4-8 lat 3,8
Chłopcy 9-13 lat 4,5
Młodzież męska 14-18 lat 4,7
Mężczyźni 19-30 lat 4,7
Mężczyźni 31-50 lat 4,7
Mężczyźni 50-70 lat 4,7
Mężczyźni powyżej 70 lat 4,7
Dziewczęta 9-13 lat 4,7
Młodzież żeńska 14-18 lat 4,7
Kobiety 19-30 lat 4,7
Kobiety 31-50 lat 4,7
Kobiety 50-70 lat 4,7
Kobiety powyżej 70 lat 4,7
Kobiety ciężarne do 18 lat 4,7
Kobiety ciężarne 19-50 lat 4,7
Kobiety karmiące do 18 lat 4,5
Kobiety karmiące 19-50 lat 4,7

*        według Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA

 
 
 
 
« wstecz